Hoeveel tijd kost het opnemen van een video?
Het opbouwen van onze mobiele pop-up studio duurt ongeveer anderhalf uur. Gemiddeld zijn we per onderwerp zo’n anderhalf tot twee uur met de opname bezig. Het aantal onderwerpen varieert uiteraard voor elk video format. Een complete bedrijfsvideo opnemen kost bijvoorbeeld veel meer tijd dan een korte instructievideo. Op de desbetreffende productpagina’s vind je hier meer informatie over. Opruimen en inpakken kost circa drie kwartier. Bij het opbouwen en afbreken hoef jij overigens niet zelf aanwezig te zijn. Wanneer je ons toegang geeft tot de ruimte, dan geven we jou en je team een seintje als de opnames kunnen starten.
Wat is de beste manier om met video te starten?
Voordat je video content gaat maken, is het verstandig om met de belangrijkste stakeholders in je organisatie af te stemmen wat je met video wil bereiken en deze doelen op papier te zetten. Verder is het goed om de online klantreis voor jouw product of dienst in kaart te brengen. Video is een waardevolle tool om klantreizen te optimaliseren en de overgang tussen de verschillende fasen te versoepelen. In dat kader spelen call-to-actions een belangrijke rol, dus daar moet je in de voorbereiding over nadenken. Andere aandachtspunten zijn je huisstijl, tone-of-voice en uiteraard je budget. Video content heeft over het algemeen een goede ROI. Wij helpen je graag met het opstellen van de businesscase.
Kunnen jullie garanderen dat video succes oplevert?
Van video content is aangetoond dat het meer bekeken wordt, vaker gedeeld en geliket wordt en veel beter converteert dan geschreven tekst. Bezoekers brengen 88% meer tijd door op een website met video. Video content wordt 12 keer vaker gedeeld dan tekst en afbeeldingen. En 94% van alle marketeers onderschrijft dat het gebruik van video heeft bijgedragen aan een beter begrip van hun product of dienst. Video is enorm veelzijdig en is een uitstekend medium om breed in te zetten in de mark
Welke soorten video maken jullie?
Er zijn meer dan 50 video formats beschikbaar, die allemaal in een of meerdere fasen van de customer journey inzetbaar zijn. De meest gebruikte soorten vind je in het websiite menu onder Producten en Pakketten. Northsea Productions richt zich met name op zakelijke klanten. Maar omdat we niets liever doen dan mooie video’s maken, werken we ook wel eens voor particuliere opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan een muziekvideo, een video van een feest of een mooie bruiloftsvideo. In principe staan we open voor elk verzoek om een video te laten maken. Neem gerust contact met ons op als je speciale wensen hebt.
Hoe vaak moet ik een video publiceren?
Hoe vaak je video’s moet publiceren om effectief te zijn ligt vanzelfsprekend aan je doelstellingen. Als het doel is om een audience op te bouwen, dan is een frequentie van een of twee video’s per maand al heel effectief. Wanneer je te vaak video’s post, kan dat ook tegen je werken. Een heel ander verhaal is het wanneer je heel veel producten en diensten op de markt brengt. In dat geval is je behoefte veel groter en kan het zinvol zijn om een eigen videograaf in dienst te nemen. Een gulden middenweg kan het afsluiten van een abonnement zijn. Voor dit doel hebben wij Video-as-a-Service in het leven geroepen. Voor een vast bedrag per maand krijg je dan alle video content die je nodig hebt. Wil je ook andere vormen van digitale content laten maken, dan biedt onze Content-as-a-Service propositie uitkomst. Dit omvat behalve video ook audio, getekende animaties, fotografische- en geschreven content. Deze propositie vullen wij deels in met gespecialiseerde partners, waarbij wij de regie voor je kunnen nemen. Neem contact op voor meer informatie hierover.
Voor welke persona is video content geschikt?
Een voor de hand liggende persona in je doelgroep is natuurlijk de ‘buyer persona’: degene die de beslissing omtrent de aankoop neemt. Veel marketing is gericht op het overtuigen van deze persoon, maar er zijn ook andere persona die een significante rol kunnen spelen in het aankoopproces. Denk bijvoorbeeld aan ‘influencers’ zoals gebruikers en de persoon die over de financiën gaat. Idealiter bied je content aan die antwoord geeft op alle relevante vragen die in de klantreis kunnen ontstaan. Mensen onderschatten vaak de rol van video content die gemaakt is voor een latere fase in de customer journey. Niet zelfden komt een prospect namelijk via een instructievideo, in principe gemaakt voor bestaande klanten, op het spoor van een oplossing voor zijn of haar probleem. In zekere zin zijn alle vormen van content dus relevant voor elke persona. Neem voor meer informatie over dit onderwerp gerust contact met ons op. We denken graag met je mee over welke content voor jouw specifieke product of dienst het beste aansluit bij de persona die je wil bereiken.
Kan ik zelf video’s maken met mijn smartphone?
Jazeker! Met behulp van een smartphone kun je tegenwoordig ook mooie video’s maken. De camera’s in smartphones zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden. Daarnaast is een smartphone lekker compact en zijn er diverse accessoires beschikbaar zoals gimbals. Een oude wijsheid luidt: de beste camera is degene die je bij je hebt. Dit pleit sterk voor het gebruik van de smartphone, die immers vrijwel altijd onder handbereik is. Dit neemt niet weg dat de kwaliteit van een professionele videocamera nog steeds onovertroffen is. Dit komt door de grotere sensor die bovendien een (veel) groter dynamisch bereik heeft. In alle gevallen geldt dat een goede video valt of staat met goede verlichting en goed geluid. Dit goed inregelen kost minstens zo veel tijd en aandacht als de camera’s en lenzen. Tot slot kenmerkt een professionele videoproductie zich niet alleen door apparatuur, maar ook (vooral) door een aansprekende storyline, een goed script en relevante b-roll. Al deze zaken zitten bij onze video’s inbegrepen. Wil je desondanks graag zelf video’s maken met je smartphone? Stuur ons een berichtje, dan brengen we je graag in contact met een van onze businesspartners die speciaal hiervoor een trainingsprogramma heeft ontwikkeld.
Kunnen jullie video’s in mijn huisstijl maken?
Zeker! Bij het editen van de videoclips kunnen we jouw logo, lettertype en kleuren conform je huisstijl verwerken. Hierdoor wordt de video content nog persoonlijker en aantrekkelijker voor de kijker. Bij het maken van het script besteden we ook de nodige aandacht aan de gewenste tone-of-voice. En bij het schieten van de b-roll (aanvullende beelden) zorgen we ervoor dat de unieke sfeer van jouw organisatie in beeld gebracht wordt. De kracht van video zit ‘m precies in de combinatie van inhoud en emotie. Jouw huisstijl is daar integraal onderdeel van, dus die nemen we altijd mee. Heb je speciale wensen? Neem gerust contact met ons op, dan informeren we je graag over de mogelijkheden.
Welke apparatuur gebruiken jullie?
Voor wat betreft videocamera’s en lenzen zijn we gestandaardiseerd op het Sony platform. Daarnaast hebben we ervaring met de cinema camera’s van Blackmagic en Canon. Voor verlichting en light modifiers maken we gebruik van Aputure en Godox. Audio equipment hebben we van de merken Rode, Sanken, Sony en Sound Devices. Voor postproductie maken we gebruik van Davince Resolve Studio software, die draait op een Apple MacBook Pro in combinatie met een color grading OLED monitor van LG en een NAS van Synology. Daarnaast hebben we nog talloze accessoires voor onze mobiele pop-up studio zoals stands, achterwanden etc. Teveel om op te noemen… Heb je een specifieke vraag, neem dan even contact met ons op.
Kan ik ergens video’s bekijken die jullie gemaakt hebben?
Zeker! Onder de kopjes ‘Producten’ en ‘Nieuws’ in het menu bovenaan onze website tref je allerlei voorbeelden aan van video’s die we gemaakt hebben. Ook op onze homepage kun je er meerdere vinden. Op aanvraag zijn er desgewenst nog meer voorbeeldvideo’s beschikbaar. Neem even contact met ons op, dan sturen we je graag een voorbeeldvideo specifiek afgestemd op jouw behoefte.
Wat is videomarketing en waarom is het belangrijk?
Videomarketing gebruikt video’s om je product of dienst te promoten, de betrokkenheid bij je merk op digitale en sociale kanalen te vergroten, je klanten en prospects voor te lichten en je publiek te bereiken met het medium video. Naarmate de technologie om kwaliteitsvideo’s te maken eenvoudiger wordt, wordt video steeds populairder bij marketeers. Maar dat is niet de enige reden waarom video tegenwoordig de dominante vorm van communicatie is. Ten eerste was er de opkomst van smartphones die het bekijken van video’s gemakkelijker en handiger maakte. Ten tweede steeg het gemiddeld aantal uren dat mensen online video kijken enorm. Anno nu besteedt men gemiddeld 19 uur per week aan het online bekijken van video’s. Videomarketing verbetert SEO en stimuleert conversies en verkopen. Websites zien een boost voor zoekmachines wanneer ze video toevoegen, omdat dit de paginakwaliteit en de tijd die bezoekers op de pagina doorbrengen, verhoogt. Maar liefst 83% van de video marketeers zegt dat video hen helpt bij het genereren van leads. Dat komt omdat video niet alleen de manier waarop consumenten winkelen, heeft veranderd. Het heeft ook een revolutie teweeggebracht in de manier waarop verkopers contact leggen met prospects, ze converteren en hoe serviceteams klanten ondersteunen. Kortom, video is ongelooflijk nuttig in de hele klantreis. Mobiele gebruikers zijn een drijvende kracht achter videoconsumptie. Volgens onderzoekers gebruikt 77% van de ondervraagden een mobiele telefoon of tablet om online video’s te bekijken. En Facebook zegt dat het 1,5 keer zo waarschijnlijk is dat mensen elke dag video bekijken op een smartphone dan op een computer. Videomarketing is geweldig om kennis over te dragen en vertrouwen in je merk op te bouwen. Videomarketing ligt vandaag de dag binnen handbereik voor bedrijven van vrijwel elke omvang – zowel qua resources als budget. Wij helpen je graag met jouw videomarketing strategie!
Wat is het verschil tussen ‘push’ en ‘pull’ marketing?
Pushmarketing is een strategie gericht op het ‘pushen‘ van producten naar een specifieke doelgroep. Het doel van pushmarketing is actief aan klanten te communiceren wat je te bieden hebt. Je kunt je producten bijvoorbeeld pushen via video content op sociale media. Pushmarketing, ook wel bekend als direct marketing, is een vorm van algemene reclame. Het is doorgaans gericht op klanten die (nog) niet weten dat ze jouw producten of diensten nodig hebben. Pushmarketing is een effectieve manier om bekendheid te geven aan wat je doet en wat je te bieden hebt. Gebruik een kanaal waar je doelgroep nauw mee verbonden is, zoals een social media-platform. En neem aan het einde van je bericht een CTA op, zodat geïnteresseerden eenvoudig een klantreis met jouw organisatie kunnen beginnen.
Pull-marketing is erop gericht om content aan te bieden aan klanten die al weten dat ze een probleem hebben en die zelf actief op zoek zijn naar een oplossing. In het huidige internettijdperk zijn veel consumenten prima in staat om zichzelf te informeren over relevante producten en diensten. Daarom is pull-marketing van vitaal belang. Om je pull-marketingstrategie te versterken moet je aandacht besteden aan SEO, zodat jouw producten of diensten vindbaar zijn voor je doelgroep. Google-recensies en positieve reviews van bestaande klanten zijn super waardevol in dit kader. Maar ook allerlei andere content die zoekwoorden bevat over de oplossing die de klant zoekt, kan ervoor zorgen dat men op jouw website terecht komt. Het grote voordeel van pull ten opzichte van push, is dat jij niet precies hoeft te weten wie jouw potentiële klant is en waar deze zich bevindt. De klant weet jou zelf wel te vinden wanneer je propositie interessant genoeg is. En vermits je SEO op orde is natuurlijk.
In zowel push (outbound) als pull (inbound) marketing speelt video een waardevolle rol. Mensen houden van video voor het leren over oplossingen. Video werkt zowel op mobiele telefoons als op een computerscherm. Het converteert beter dan alle andere vormen van online content. En het is makkelijk te delen op websites en social media. Gebruik push- en pull-marketingstrategieën om de kracht van outbound en inbound marketing te combineren en daarmee het optimale resultaat uit je marketinginspanningen te halen. Wil je meer weten over push en pull marketing en de rol van video daarin? Neem dan contact met ons op.
Wat is de ROI van videomarketing?
Onlangs heeft onderzoeksbureau Wyzowl haar negende State of Video Marketing-rapport uitgebracht. In de afgelopen jaren zijn het gebruik, de uitgaven en de gerapporteerde ROI van videomarketing verder omhoog gegaan – vanaf een al hoog startpunt. Videomarketing blijft in populariteit groeien en betere resultaten voor marketeers behalen. Het onderzoek toont aan:
• Video blijft een topprioriteit en zowel het gebruik als het belang ervan heeft een nieuwe recordhoogte bereikt.
• Marketeers zijn positiever dan ooit over het rendement op investeringen in video, vanwege de ongekend grote invloed op KPI’s zoals traffic, leads, verkoop en engagement.
• 92%van de marketeers geeft aan dat ze een goede ROI op video content hebben (gestegen van 87% in 2022).
Dit alles wordt gedreven door het feit dat consumenten video blijven gebruiken als integraal onderdeel van hun klantreis. Ze verwachten van de merken die ze op hun shortlist hebben staan dat die video content beschikbaar stellen en ze gebruiken deze als een belangrijk onderdeel van hun onderzoek en voor aankoopbeslissingen. Opvallend is dat het publiek steeds meer video’s bekijkt. De hoeveelheid online video die per week per persoon wordt bekeken, is bijna verdubbeld sinds 2018.
De meest gemaakte soorten video’s waren die voor gebruik op sociale media. Met name explainer video’s hebben een enorm succes gekend. Een overweldigende meerderheid van de mensen (96%) verklaart dat ze explainer video’s bekijken om meer over een product te weten te komen, waarbij 89% wordt overgehaald om een aankoop te doen. Het product hoeft ook niet fysiek te zijn: 79% van de mensen zegt dat ze zijn overtuigd om een app of software te kopen vanwege een video. Dit betekent, bovenop al het andere, dat het vermogen van video om aankoopbeslissingen te onderbouwen ook ongekend hoog is. Conclusie: video is ontegenzeglijk een onmisbaar instrument geworden voor het bedienen van doelgroepen die producten en diensten onderzoeken en aankopen willen doen.
Waarom moet ik een CTA aan mijn video toevoegen?
‘CTA’ staat voor call-to-action en is het deel van een webpagina, advertentie of stuk content dat het publiek aanmoedigt om iets te doen. In marketing helpen CTA’s een bedrijf om een bezoeker of lezer om te zetten in een lead voor het verkoopteam. CTA’s kunnen verschillende acties aansturen, afhankelijk van het doel van de inhoud. Uiteindelijk is het doel van elke marketingcampagne om uw publiek te begeleiden in de reis van de koper, de klantreis, zodat ze uiteindelijk een aankoop doen.
Niet alle marketingcampagnes gebruiken dezelfde soorten CTA’s, aangezien er verschillende tactieken zijn die je kunt gebruiken om jouw publiek op hun klantreis te begeleiden. Een marketingcampagne met als doel meer nieuwsbriefabonnees te werven, kan bijvoorbeeld gebruik maken van het indienen van een formulier, terwijl een campagne die gebruikers ertoe aanzet “meer te weten te komen” een knop kan bevatten.
Hieronder staan enkele veelvoorkomende soorten CTA’s die in marketing worden gebruikt. Houd er rekening mee dat elk merk en elke doelgroep anders is, dus het kan nuttig zijn om A/B-test CTA-typen en -ontwerpen te gebruiken om erachter te komen welke het beste voor u werken.
Buttons. Verreweg het meest voorkomende type CTA. Buttons zijn pictogrammen met een actiegerichte zin erin die gebruikers verleidt om te klikken en verdere actie te ondernemen. Button designs kunnen variëren op basis van je huisstijl en het doel van de campagne, maar over het algemeen moet je knop een contrastrijke kleur hebben zodat deze opvalt op de pagina.
Formulieren. CTA’s voor het indienen van formulieren zetten sitebezoekers om in leads door bezoekers iets aan te bieden in ruil voor hun contactgegevens. Aanbiedingen kunnen downloadbare inhoud, productoffertes, serviceaanmeldingen, abonnementen en dergelijke omvatten.
Banners. Een CTA-banner kan bovenaan, onderaan of aan de zijkant van een webpagina worden geplaatst. Banners bevatten meestal een boeiende tekst en ontwerp die bezoekers aanmoedigt erop te klikken.
Contextuele links. Contextuele links bevinden zich meestal in de hoofdtekst van een blog bericht en bevatten klikbare tekst die gebruikers naar een gerelateerde bestemmingspagina leidt.
Pop-ups. Een pop-up is een CTA in een klein venster dat plotseling op de pagina verschijnt. Aangezien gebruikers vaak statische CTA-knoppen en -formulieren uitschakelen, kunnen pop-ups een geweldige manier zijn om een aanbieding te communiceren of gebruikers te verleiden zich aan te melden voor uw service. Veel websites gebruiken ook exit-intent-pop-ups, die worden geactiveerd wanneer gebruikers op het punt staan de site te verlaten.
Slide-ins. Net als pop-ups zijn slide-in CTA’s bedoeld om de aandacht van de gebruiker te trekken door vanaf de onderkant of de zijbalk naar binnen te schuiven. Slide-ins zijn een goed alternatief voor pop-ups, omdat ze de gebruikerservaring minder verstoren.
Goed om te weten: video’s worden meestal online gehost en vervolgens gepubliceerd op de website en verspreid via sociale media of e-mailmarketing. De video content is zelf niet clickable, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld niet op een button in de video kunt klikken. Wel is het mogelijk om op bepaalde video platforms, zoals YouTube, call-to-actions te gebruiken die op bepaalde momenten geactiveerd kunnen worden. Wat natuurlijk altijd kan, is een CTA toevoegen in het bericht bij de video. Dit geldt zowel voor je website als voor social media platformen. Neem contact met ons op als je meer informatie wil over het gebruik van CTA’s in videomarketing.
In welke regio’s zijn jullie actief met video productie?
Wij werken in heel Nederland en voor sommige projecten ook in het buitenland. De meeste van onze klanten zitten in de randstad, maar waar je ook gevestigd bent, wij komen graag naar je toe. Met onze mobiele pop-up studio kunnen wij op elke locatie filmen. Daarnaast beschikken wij over een green screen studio in Amsterdam, waarin we op efficiënte wijze meerdere explainer video’s, instructievideo’s en trainingsvideo’s achter elkaar kunnen opnemen.
Werken jullie samen met andere partijen?
Northsea Productions werkt samen met een aantal businesspartners, zodat we desgewenst een totaaloplossing kunnen bieden. Onze partner portfolio bestaat uit marketing specialisten die verstand hebben van SEO en/of SEA. Daarnaast werken we voor ons Content-as-a-Service concept samen met content creators die complementair zijn aan video. Met name op het gebied van getekende animaties en geschreven tekst hebben we een intensieve samenwerking.
Wat moeten wij zelf aanleveren voor de video?
Omdat wij de video’s opleveren in jouw huisstijl, hebben we jullie logo en richtlijnen inzake lettertype en kleurgebruik nodig. Daarnaast maken we samen een checklist voor de opname, bestaande uit een script, en een shot list. Verderop in het proces gaan we je een paar keer om feedback vragen, zowel over de inhoud als de vorm. En uiteraard is het belangrijk om te weten op welke media platforms je de video’s wil gaan inzetten (website, nieuwsbrief, social media), zodat we ze in de juiste resolutie en aspect ratio voor je uit kunnen renderen.
Wij maken video’s vanuit onze mobiele pop-up studio. Met onze video-, licht- en geluidsapparatuur veranderen we jouw kantoor of werkplek in een professionele opnamelocatie. Hierdoor is elke videoproductie uniek en krijgt jouw audience een video te zien die onderscheidend is. Je hoeft dus niet bang te zijn voor ‘eenheidsworst’. Jouw organisatie en mensen zijn immers niet te kopiëren. En als je geïnvesteerd hebt in een mooi kantoor, dan is het wel zo prettig om deze uitstraling terug te zien in al je video content.
Voor welke doelgroepen kan ik video inzetten?
Het korte antwoord is: video kun je inzetten voor alle doelgroepen die op een of andere manier online te bereiken zijn. De ene persoon zal meer van online zoekmachines gebruik maken dan de ander. En voor wat betreft social media platforms heeft iedereen zijn eigen voorkeuren. Gelukkig kun je video content eenvoudig geschikt maken voor multi-platform inzetbaarheid. Dus je kan je doelgroep bereiken via website, nieuwsbrieven en social media kanalen. Daarnaast kun je met video ook doelgroepen op specifieke plekken bedienen. Denk bijvoorbeeld aan schermen in winkels, restaurants of in de publieke ruimte. Voor elke doelgroep is een oplossing te bedenken. Laat ons weten wat je uitdaging is, we denken graag met je mee!
Wat kost een video laten maken?
Veel klanten zijn verbaasd over hoe betaalbaar video is. Al vanaf een paar honderd euro kun je door ons een professionele video laten maken. Vaak kunnen we meerdere video’s editen uit één shoot. De kosten per video zijn dan nog lager. De kostprijs van een video is opgebouwd uit drie elementen: kosten voor preproductie (de voorbereiding), kosten voor productie (de opname zelf) en kosten voor postproductie (het editen van de video). Bij elk video format dat op deze website staat, hebben we een indicatie gezet van de tijd die we gemiddeld genomen voor alle fasen nodig hebben en hoe dit zich vertaalt in de prijs. Daarnaast rekenen we nog wat kosten voor het gebruik van onze apparatuur en wat reiskosten. We denken graag met je mee hoe we de kosten voor jou zo laag mogelijk kunnen houden. Slimme manieren om geld te besparen zijn: hergebruiken van video content, profiteren van activiteiten die toch al plaatsvinden en opnames met elkaar combineren. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of de kosten opwegen tegen de opbrengsten. Dit is bij video gelukkig al snel het geval (zie ook het artikel over ROI). We helpen je graag met met het opstellen van een begroting. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Wie is eigenaar van de gemaakte video content?
Het antwoord op deze vraag is simpel: wanneer je door ons een video laat maken is die van jou. Alle copyright is jouw eigendom en desgewenst overhandigen we je – behalve uiteraard het eindproduct – indien gewenst ook alle ruwe video footage die gemaakt is. Indien er muziek onder de video clips geplaatst is, ontvang je daar een officiële music license voor. Wanneer je wil dat wij de ruwe bestanden voor je bewaren, dan doen wij dat op een beveiligde NAS. De standaard bewaartermijn is 12 maanden. Daarna zullen wij de footage verwijderen (of aan je overdragen als je het zelf toch nog langer wil bewaren).
Welke media kanalen moet ik kiezen voor video?
Welke media kanalen je het beste voor je video’s kunt gebruiken is afhankelijk van je doel, waar je doelgroep zich (grotendeels) bevindt en de inhoud van de boodschap. Je website is in onze ogen het allerbelangrijkste. Daar vinden doorgaans toch de meeste conversies plaats. Bovendien ben je zelf eigenaar van je site en hoef je dus nooit bang te zijn dat een ander voor jou gaat bepalen of de video content al dan niet vertoond wordt. Daarnaast helpt video om je SEO te verbeteren, waardoor je website beter gevonden wordt in zoekmachines. Maar wat nu als er (te) weinig bezoekers op je website komen? In dat geval moet je de video’s (ook) plaatsen op de plekken waar jouw doelgroep zich bevindt. Dat kan op de social media zijn, maar ook in bepaalde winkels of publieke ruimtes. Goed om te weten: wij kunnen video’s opmaken in elk formaat, zodat het geschikt is voor elk gewenste media kanaal. We denken graag met je mee over waar jouw doelgroep zich bevindt en hoe je die het beste kunt bereiken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!
Welke onderwerpen zijn geschikt voor video?
Het medium video is enorm veelzijdig en kan daarom voor veel uiteenlopende doeleinden ingezet worden. Alleen al voor vermaak zijn er talloze video formats beschikbaar. Maar als we ons beperken tot zakelijke doeleinden, dan is er wel degelijk een prioriteit aan te geven als het aankomt op onderwerpen. Een goed hulpmiddel bij prioritering is een benadering vanuit het oogpunt van de klantreis. Google verdeelt een customer journey in vier fasen: See, Think, Do, Care. De respectievelijke onderwerpen zijn dan te verdelen in de categorieën ‘bekendheid’, ‘overweging’, ‘aankoop’ en ‘loyaliteit’. Een concreet voorbeeld in de categorie ‘bekendheid’ is de bedrijfsvideo of de promotievideo. In de categorie ‘overweging’ de referentievideo of de testimonial video. In de categorie ‘aankoop’ de productvideo of de landing page video. En in de categorie ‘loyaliteit’ de instructievideo of de trainingsvideo. Daarnaast zijn er bepaalde onderwerpen die bij uitstek geschikt zijn om je online vindbaarheid te vergroten of je omzet te verhogen. Zie hiervoor ook de informatie op onze website over de video pakketten ‘The Big 5‘ en ‘The Selling 7‘. Deze gaan over de onderwerpen die bewezen het meeste zoekverkeer, conversies, leads en omzet opleveren.
Hoe maak je een videoscript?
Het schrijven van een effectief videoscript kan het verschil betekenen tussen succes en mislukking van je video. Een videoscript bevat de dialoog, plannen en actie voor je video. Een videoscript maak je aan de hand van de volgende stappen:
1. Kies je doelgroep.
2. Bepaal het doel voor je videoscript.
3. Bepaal de belangrijkste persona voor je video.
4. Maak een briefing.
5. Gebruik je briefing om een eerste outline van het script te maken.
6. Begin met het schrijven van je script, sectie voor sectie.
7. Bewerk je videoscript.
8. Doe een mondelinge doorloop zonder camera en verfijn het script.
9. Bepaal waar je het verhaal wil ondersteunen met relevante b-roll, titels en animaties.
Ad 1. Kies je doelgroep
Elk marketingproject is beter met de juiste buyer persona. Dit geldt vooral voor video. Omdat video’s vaak meer tijd en investeringen vergen dan een online advertentie of blog, is het belangrijk dat je video een specifieke doelgroep aanspreekt. De doelgroep voor je videoscript kan van invloed zijn op:
• De lengte en het formaat van de video
• Waar je de video plaatst
• Het media formaat (resolutie en aspect ratio).
Ad 2. Bepaal het doel van je videoscript
Video’s zijn meestal teamprojecten. Zonder focus zou eenieder naar de video-opname kunnen komen met zijn eigen idee waar het over gaat. Daarom is het belangrijk om je videoscript te starten door goed na te denken over je doel. Formuleer helder waarom je de video maakt. Gebruik je doelstelling ook om de statistieken in te stellen die je gaat gebruiken om de prestaties van de video te meten zodra deze live gaat.
Ad 3. Bepaal de belangrijkste persona voor je video
Persona’s zijn essentieel voor het vertellen van verhalen. Het help kijkers om verbinding te maken en betrokken te raken bij je video. Bedenk wat je buyer persona wil horen in de betreffende fase van de klantreis. Dit geeft een duidelijke richting aan de inhoud van het script.
Ad 4. Maak een briefing
Door een briefing te maken, kunnen jij en je team de antwoorden op de belangrijkste projectvragen documenteren. Dit helpt alle betrokkenen om het wie, wat, wanneer, waar en waarom van je video te begrijpen.De belangrijke vragen die de briefing moet beantwoorden zijn:
• Wat is het video-onderwerp? (Hoe specifieker, hoe beter).
• Wat zijn de belangrijkste punten van de video? Wat moeten kijkers leren door ernaar te kijken?
• Wat is onze call-to-action? Wat willen we dat kijkers doen nadat ze de video hebben bekeken?
Ad 5. Gebruik je briefing om een eerste outline van het script te maken
Nadat je een onderwerp hebt gekozen en een briefing hebt geschreven, is het tijd om te beginnen met het samenstellen van je videoscript. We raden aan om te beginnen met een overzicht om structuur te geven aan je videoscript. Veel videoscripts volgen een driedelige structuur die bestaat uit:
• Een inleiding en hook om kijkers naar je video te trekken
• Er komt een probleem, pijnpunt of vraag naar boven
• Een conclusie en oplossing van het probleem, inclusief een call-to-action
Je primaire doel is om je doelgroep te betrekken bij een situatie waarmee ze zich kunnen verbinden. Dit kan hen helpen begrijpen hoe de uitdagingen die je in je video deelt, verband houden met de problemen die ze in hun eigen leven willen oplossen.
Ad 6. Begin met het schrijven van je script, sectie voor sectie.
Een goed script maakt het de mensen voor de camera gemakkelijk om hun boodschap over te brengen terwijl ze natuurlijk klinken en overkomen. Je moet het script daarom schrijven zoals je wil dat het in de video uitgesproken wordt.
Ad 7. Bewerk je videoscript
Het is de moeite waard om twee of drie bewerkingsrondes uit te voeren om onnodige woorden in je script te verwijderen. Wees kritisch op overgangen in je script die abrupt of ongemakkelijk aanvoelen. Voeg details toe die jouw kijkers helpen begrijpen wat er gebeurt.
Ad 8. Doe een mondelinge doorloop zonder camera en verfijn het script
Waarom oefenen? Omdat sommige woorden er geweldig uitzien op papier, maar als je ze eenmaal hardop leest klinken ze gewoon niet goed. Door je videoscript hardop voor te lezen, kun je de taal sprekender maken en je zinnen korter maken.
Ad 9. Bepaal waar je het verhaal wil ondersteunen met relevante b-roll, titels en animaties
Video gaat om beelden. Een best practice voor het maken van video’s luidt: show, don’t tell! Niemand zit te wachten op een zogenaamde ‘talking head’ in je video. In plaats daarvan wil je zoveel als mogelijk relevante b-roll, titels en animaties invoegen die de storyline versterken. Wanneer je hier al over nadenkt bij het opstellen van het script, zal de productie van je video veel soepeler en efficiënter verlopen.
Welk type video’s trekt nieuwe klanten aan?
Nieuwe klanten aantrekken doe je door onbekenden in je doelgroep te veranderen in bezoekers van je website. In dit stadium zijn mensen op zoek naar informatie over een oplossing voor hun uitdagingen. De video’s moeten zich dus inleven in hun problemen en een mogelijke oplossing met behulp van jouw product of dienst introduceren. Het doel van dit soort video’s is om je bereik te vergroten en vertrouwen op te bouwen. Een belangrijk middel hierbij is het oproepen van emoties. Het is ook belangrijk om voldoende informatie te verstrekken om autoriteit over het onderwerp te vestigen.
Voorbeelden van video’s in deze fase zijn:
• Korte video’s die de persoonlijkheid van jouw merk laten zien.
• Video’s over thought leadership die laten zien dat jouw medewerkers een bron zijn voor nieuws en inzichten uit de branche.
• Klantbeloftevideo’s die jouw waarden en missie delen.
• Explainer video’s en instructievideo’s met relevante tips voor het oplossen van het pijnpunt van je publiek.
Spreek niet te veel over jouw product wanneer je een nieuw publiek aantrekt. Laat in plaats daarvan uw merkwaarden en persoonlijkheid centraal staan. Omdat deze video’s op verschillende kanalen kunnen worden weergegeven, moet je rekening houden met de strategieën van elk platform. Wij helpen je hier graag mee. Bezoek voor meer informatie over dit onderwerp ook onze pagina over videopakket ‘The Big 5‘ of neem contact met ons op.
Welk type video’s converteert bezoekers in leads?
Zodra je videokijkers en websitebezoekers hebt aangetrokken, is het tijd om deze bezoekers om te zetten in leads. Bij de meeste voorkomende marketing content betekent dit het verzamelen van contactgegevens met een formulier. Video kan dit proces ondersteunen door een oplossing te bieden voor het probleem van de koper. Het doel van video’s in de conversiefase is om kennis over te brengen en te prikkelen. Video’s die helpen met converteren kunnen de volgende inhoud bevatten:
• Een webinar vol tactische adviezen.
• Productdemo’s verzonden per e-mail.
• Promotievideo’s voor landing pages.
• Casestudies.
• Diepgaande explainers en instructievideo’s.
Wij denken graag met je mee over hoe video jou kan helpen om meer conversies en leads te verkrijgen. Bezoek voor meer informatie over dit onderwerp ook onze pagina over videopakket ‘The Selling 7‘ of neem contact met ons op.
Wat is de optimale lengte van een video?
De hoeveelheid tijd die jouw publiek bereid is te besteden aan het bekijken van een video staat niet vast. Het varieert met hun gemoedstoestand, het media platform, waar ze zich in de verkooptrechter bevinden en vele andere factoren. Hoewel je niet alle mogelijke factoren kunt beheersen, zijn er bepaalde variabelen die je kunt optimaliseren. Zo zijn potentiële klanten in een vroeg stadium in de klantreis (zoals degenen die door hun feeds op sociale media bladeren) meestal gewoon nieuwsgierig en overwegen ze jouw product (nog) niet serieus. Ze staan daarom niet open voor het bekijken van een lange video. Als je ze vroeg in de trechter een lange video voorschotelt, is de kans groter dat ze voortijdig wegklikken. De juiste strategie in dit stadium is om ze een korte clip te presenteren.
Hoe verder potentiële klanten in het aankoopproces zijn, des te langer je video’s kunnen zijn. Geïnteresseerde prospects willen graag meer leren en bekijken daarom gerust uitgebreide tutorials of nemen deel aan door experts geleide webinars. Door rekening te houden met factoren zoals de klantreis van de koper, kun je de lengte van de video aanpassen om jouw publiek op het juiste moment met de juiste boodschap te bereiken. Met het voorgaande in gedachten, delen we hieronder enkele tips en best practices met betrekking tot de ideale videolengtes voor veelgebruikte sociale mediaplatforms, videotypes en gebruiksscenario’s.
Elk social media-platform heeft zijn eigen unieke doelgroep en videospecificaties die bepalen hoe lang een video moet zijn. Sommige sociale mediakanalen beperken daarnaast de lengte van video’s. Hierbij enkele richtlijnen:
• TikTok: 10 tot 15 seconden. TikTok-gebruikers neigen naar hapklare video’s. Hoewel de lengte van je TikTok-video maximaal 60 seconden kan zijn, ligt de optimale duur tussen de 10 en 15 seconden.
• Pinterest: 15 tot 30 seconden. Pinterest is populair als ontdekkingsplatform en een plek waar mensen naartoe gaan voor snelle antwoorden. De aanbevolen lengte voor Pinterest-video’s is 15 tot 30 seconden. Desalniettemin kunnen je video’s iets langer zijn in het geval van explainer of productvideo’s. De maximaal toegestane videoduur is 30 minuten.
• Twitter: 20 tot 45 seconden. Technisch gezien kunnen Twitter-video’s wel 2 minuten en 20 seconden duren. Maar de aanbevolen videolengte voor zowel video-tweets als Twitter-videoadvertenties ligt tussen de 20 en 45 seconden.
• YouTube: 5 tot 15 minuten. YouTube is het beste voor video’s die iets langer zijn dan die op andere sociale mediaplatformen. Je kunt trainingsvideo’s, casestudy’s, video-interviews en andere video content van 5 tot 15 minuten delen.
• Facebook: 30 tot 90 seconden. Op Facebook kun je video’s uploaden met een looptijd van maximaal vier uur. Maar alleen omdat het kan, wil nog niet zeggen dat het moet. Minder dan twee minuten is het beste, gezien de relatief korte aandachtsspanne van Facebook-gebruikers. Dertig seconden tot een minuut de goede lengte voor Facebook-videoadvertenties. Zorg er ook voor dat je de meest interessante stukjes in de eerste 10 seconden naar voren brengt teneinde aandacht te pakken.
• Instagram: 30 tot 45 seconden. Van verhalen van 5 seconden tot streams van een uur, Instagram staat verschillende videolengtes toe. De beste Instagram video-inhoud zijn echter nog steeds korte, hapklare clips van minder dan een minuut.
Probeer bij het maken van videoadvertenties of Instagram stories je kernboodschap in de eerste 20 seconden over te brengen.
• LinkedIn: 30 seconden tot 5 minuten. LinkedIn-gebruikers zijn professionals die willen leren en groeien. Ze kijken eerder naar middellange video’s als de inhoud hen interesseert. Als gevolg hiervan kunnen LinkedIn-video’s tussen de 30 seconden en vijf minuten duren.
Er is geen eenduidige videolengte voor verschillende soorten video’s. Net als bij sociale mediaplatforms hangt het af van wat je prospects verwachten en de aard van je bedrijf. Hier enkele suggesties op basis van ervaring:
• Ideale lengte bedrijfsvideo: 2 tot 4 minuten. Een bedrijfsvideo die je bedrijfscultuur, pand, medewerkers en processen laat zien, moet twee tot vier minuten duren.
• Ideale lengte promotievideo: 30 tot 90 seconden. De lengte van je promotievideo hangt af van of je deze op prospects in een vroeg of laat stadium richt.
Een verkoopvideo voor koude prospects zou ongeveer 30 seconden moeten duren, maar het kan oplopen tot 90 seconden voor doelgroepen die verder in de klantreis zitten. Je kunt het nog langer maken als je reageert op een prangende vraag of helpt een concreet probleem op te lossen.
• Ideale lengte voor video op je home page: 30 tot 60 seconden. Een goede lengte voor een homepage-video is dezelfde als die van een tv-commercial: tussen de 30 en 60 seconden. Homepage-video’s zijn niet bedoeld om volledige antwoorden te geven. In plaats daarvan fungeren ze als een voorproefje van je aanbod.
• Ideale videolengte op landingspagina’s: 30 tot 60 seconden. Een landingspagina heeft één doel: de aandacht trekken en snel conversies genereren. Als gevolg hiervan is de aanbevolen lengte voor een landingpage video 60 seconden. Je belangrijkste boodschap moet in de eerste 30 seconden zitten.
• Ideale lengte van de explainer video: 60 tot 90 seconden. Explainers moeten educatief zijn. En aangezien de kijker geïnteresseerd is om meer over uw product te weten te komen, kun je verder gaan dan een minuut om jouw antwoorden te geven. Zoals gewoonlijk moet je kernboodschap vroeg overgebracht worden, idealiter binnen de eerste 30 seconden
• Ideale lengte van e-mailvideo: 30 tot 45 seconden. Het insluiten van een video in een e-mail en het vermelden van ‘video’ in de onderwerpregel, kan leiden tot betere doorklik- en openingspercentages. Zorg er ook voor dat de e-mailinhoud een aantrekkelijke, klikbare video thumbnail heeft. De juiste videolengte voor e-mail video’s is minder dan een minuut.
• Ideale lengte van een testimonial video: 2 tot 4 minuten. Kijkers van referentievideo’s bevinden zich meestal in het midden van de klantreis en zijn bereid om maximaal vijf minuten aan video-inhoud te bekijken. De optimale lengte voor testimonials is ongeveer drie minuten.
Samenvattend: zorg ervoor dat je de behoeften van je klanten begrijpt en respecteer hun tijd in elke fase van de klantreis. Kies bij twijfel voor beknoptheid en probeer dan alleen de meest essentiële informatie te behandelen met de kortst mogelijke video. In plaats van een lange video te maken, is het vaak veiliger om meerdere korte video’s of ’trailer clips’ te maken. Dat kan door lange video’s bij te snijden of te splitsen in meerdere clips die elk een specifiek onderwerp behandelen. Eventueel kun je aan het einde van de korte clip verwijzen naar de hoofdvideo, zodat geïnteresseerde kijkers eenvoudig kunnen doorklikken. Wij denken graag met je mee over de optimale lengte van de video’s, zodat jij je doelen bereikt!
Waarom is content marketing belangrijk?
Content marketing is belangrijk omdat het de vragen van je doelgroep beantwoordt en helpt vertrouwen op te bouwen, relaties te ontwikkelen, conversies te verbeteren en leads te genereren. In het huidige internettijdperk verwachten klanten digitale content van hoge kwaliteit van hun favoriete merken.
Volgens het recentste State of Inbound-rapport is het creëren van content een topprioriteit voor 80% van de marketeers. Content marketing is gemiddeld goed voor 26% van de B2B-marketingbudgetten. Consistentie in branding is een van de vele factoren die de groei en het succes van je bedrijf bepalen. Dezelfde redenering is van toepassing op content marketing: je content moet een unieke en herkenbare stijl en tone-of-voice hebben via alle distributiekanalen. Consistentie zorgt voor geloofwaardigheid, bouwt vertrouwen op en versterkt je reputatie. Maar waarom is content marketing nu zo nuttig? Dit zijn de belangrijkste voordelen:
1. Je publiek blijft langer hangen. Goede content zorgt voor een positieve klantervaring. Het helpt om de aandacht van je publiek te trekken en een positieve merkbeleving te creëren.
2. Je krijgt meer grip op sociale media. Content van hoge kwaliteit kan je bedrijf helpen zich te profileren op sociale media. Het vergroot je aantal volgers en zorgt voor meer betrokkenheid bij je merk.
3. Het vergroot vertrouwen binnen je doelgroep. Het creëren van content helpt om een relatie met je publiek op te bouwen. Je beantwoordt vragen en communiceert met klanten. Wanneer je op deze wijze waarde creëert, is de kans groter dat je publiek jouw advies en aanbevelingen vertrouwt. Hoe meer kwaliteitsinhoud klanten zien, hoe groter de kans dat ze een positieve associatie met je bedrijf zullen hebben.
4. Je genereert meer en betere leads. Content marketing kan ook leads genereren. Wanneer je publiek jouw content bekijkt, is de kans groter dat ze in de toekomst iets bij je kopen. Bovendien kunnen calls-to-action (CTA) die rechtstreeks in uw inhoud worden geplaatst, nieuwe leads voor je verkoopteam genereren. Content is een geweldige manier om gebruikers naar een landingspagina te leiden. Hoe blijer een bezoeker is met de content, hoe groter de kans dat ze op je call-to-action klikken en op je landingspagina terechtkomen.
5. Originele content kan conversies verbeteren. De content die je plaatst heeft invloed op conversies. Het helpt je publiek met jou in contact te komen en geeft hen de informatie die nodig is om weloverwogen een aankoop te doen. Voor maximale effectiviteit moet de content altijd een CTA bevatten die jouw lezer helpt bij wat ze moeten doen om een volgende stap in de klantreis te zetten.
6. Je bedrijf wordt zichtbaarder dankzij SEO. Hoe meer content van hoge kwaliteit je publiceert, hoe beter het is voor je SEO. De content moet jouw bedrijf helpen online zichtbaar te worden en vertrouwen en autoriteit bij je publiek op te bouwen. Een goede contentstrategie helpt om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google.
7. Goede contact kan jouw bedrijf positioneren als een autoriteit in je branche. Het creëren van kwaliteitscontent helpt om online autoriteit op te bouwen. Als jouw bedrijf wordt gezien als een geloofwaardige bron van informatie, is de kans (veel) groter dat je hoger scoort in zoekmachines. Bovendien zijn klanten eerder geneigd je te vertrouwen als ze jou zien als een branche-expert. Je content moet jouw expertise in je vakgebied aantonen en waardevolle antwoorden bieden op vragen van je publiek.
8. Hoogwaardige content kan merkbekendheid vergroten. Goede content zorgt ervoor dat jouw merk overal verschijnt waar potentiële klanten naar jouw product zoeken. Om dit te bereiken, moet je content maken over onderwerpen waarin je klanten geïnteresseerd zijn. Jouw content is dan relevant voor hen en daarom gaat men het onderwerp associëren met jouw merk.
Als jij contentmarketing belangrijk vindt en dit op structurele basis wil doen, dan kan onze Video-as-a-Service propositie interessant voor je zijn. Voor een vast bedrag per maand krijg je dan alle video content die je nodig hebt. Desgewenst is deze dienstverlening uit te breiden naar Content-as-a-Service. Hierbij profiteer je niet alleen van video content, maar ook van alle andere relevante vormen van digitale content zoals audio, foto’s, animaties en geschreven tekst. Dit vullen wij deels in met gespecialiseerde partners, waarbij wij desgewenst de regierol kunnen pakken.