Northsea Productions

Producten

Instructievideo

Een instructievideo laten maken

Waarom?

Kenmerken instructievideo

Een instructievideo is bedoeld om kijkers iets te leren over een specifiek onderwerp, hoe men moet handelen in een bepaalde situatie of welke mogelijkheden er zijn om een gewenste uitkomst te krijgen. Simpel gezegd: het is video content die iemand laat zien hoe hij of zij iets moet doen. Dat kan van alles zijn. Van het tonen van een proces (in de fysieke wereld of in een softwaretoepassing) tot het aanleren van de bediening van professionele apparatuur.

Als je je afvraagt waarom je instructievideo’s zou moeten laten maken, dan zijn hier een paar belangrijke argumenten: het leidt verkeer naar je website, het laat je bedrijf verschijnen in de zoekresultaten van Google, het creëert slimmere klanten en gebruikers, en het vergroot de klanttevredenheid over jouw product of dienst. Alles bij elkaar genomen biedt het kansen om de customer experience te verbeteren en je bedrijf verder te laten groeien.

Een belangrijk punt in de voorbereiding is het schrijven van een script. Hierin staat in grote lijnen wat je wil behandelen in je instructievideo. Hierna maak je een storyboard, waarmee je de visuele volgorde van je video kunt indelen door middel van eenvoudige schetsen of afbeeldingen. Deze stap geeft je een idee van de totale videolengte voordat het opnemen plaatsvindt. We helpen je graag bij het doorlopen van deze stappen.

Zowel voor intern als extern gebruik

Een van de populairste types instructievideo is de tutorial (vaak een ‘how-to’ video genoemd). Een ‘how-to‘ video duurt meestal tussen de twee en tien minuten. Ze maken vaak gebruik van meerdere methoden zoals directe instructie, iets voordoen zodat de kijker het na kan doen en quizzen om te testen of de kennis effectief is overgebracht. Een groot voordeel van instructievideo’s is dat mensen de video’s kunnen bekijken wanneer ze tijd hebben, het kijken eventueel kunnen onderbreken en later weer kunnen hervatten. En dat ieder individu het in zijn eigen tempo kan bekijken.

Instructievideo’s kunnen bedoeld zijn voor een interne audience, voor een externe doelgroep of beide. Wanneer (potentiële) klanten de video’s onder ogen krijgen, dan wil je natuurlijk dat het er professioneel uitziet. Wij kunnen je instructievideo’s opmaken in jouw huisstijl en in elk gewenst media formaat.

Een veelzijdige en effectieve manier van video marketing

Instructievideo optimaliseert de klantreis

Video per fase klantreis

Meerdere doelgroepen voor instructievideo

Instructievideo’s kun je inzetten in meerdere fasen van de customer journey. Het is heel populair voor het overbrengen van kennis over producten en diensten aan bestaande klanten. Maar het kan ook gebruikt worden om competenties en vaardigheden van eigen personeel te vergroten via een digitaal platform (E-learning). Daarnaast gebruiken potentiële klanten in de oriëntatiefase vaak (delen van) een instructievideo om zich voor te bereiden op een aankoop.

Geef je klanten de antwoorden die ze zoeken

Om het gedrag van je klanten te beïnvloeden, moet je een autoriteit zijn die elke vraag, zorg of angst die men heeft kan adresseren. Dit doe je door ouderwetse marketing- en verkoopdraaiboeken opzij te zetten en de rol van leraar te omarmen: door content te creëren die klanten de antwoorden biedt die ze zoeken. Jij hebt alle kennis en kunde op jouw vakgebied. Wij helpen om dit naar buiten te brengen.

“People don't buy the best products. They buy the products they can understand the fastest.”

 

Donald Miller

Een instructievideo laten maken

Wat kost het?

Kosten per productiefase

Het opnemen van een instructievideo vergt enige voorbereiding. Een groot deel hiervan kun je zelf doen. Met onze kennis en ervaring helpen we je graag om de puntjes op de i te zetten en zorgen ervoor dat er niets over het hoofd gezien wordt. Hiervoor rekenen we € 50 per uur. Als output van deze fase (de ‘preproductie’) ontvang je een document met de belangrijkste doelen en uitgangspunten van het project. En een videoscript op basis waarvan de opnames plaats zullen vinden.

Een tweede kostenpost is het produceren van de video content. De belangrijkste variabelen in deze fase (de ‘productie’) zijn het aantal locaties waar opnames plaatsvinden en de tijd die met de opnames gemoeid is. Een goede voorbereiding bij de preproductie zorgt voor een efficiënte workflow. Ons tarief voor productie bedraagt € 340 per dagdeel (van 4 uur). Daarnaast rekenen we nog wat kosten voor het gebruik van onze professionele camera’s, licht- en geluidsapparatuur en wat reiskosten.

De derde en laatste kostenpost betreft de ‘postproductie‘. In deze fase bewerken we het geschoten materiaal met behulp van professionele editing software tot kant en klare video content – gereed om te plaatsen op alle gewenste media platformen (website, nieuwsbrief, sociale media etc). Dit doen we in jouw huisstijl. Gedurende het proces zijn er meerdere momenten waarop je feedback kunt geven. Het tarief bedraagt € 50 per uur.

Totale kosten instructievideo

Samenvattend, de totale prijs voor het laten maken van een professionele instructievideo bestaat uit drie componenten:

  1. Kosten voor preproductie
  2. Kosten voor productie
  3. Kosten voor postproductie


Ervaring leert dat we meestal meerdere instructievideo’s achter elkaar opnemen in één shoot. Daarbij bestelden we gemiddeld twee uur aan preproductie, één dagdeel aan productie en acht uur aan postproductie. Inclusief kosten voor de apparatuur en wat reiskosten komt dit uit op een bedrag van ongeveer € 1.000 ex btw voor het hele project. Afhankelijk van het aantal video’s is dit dus zo’n € 100 en € 200 per video.

Overigens is het zo dat we meestal een all-in prijs voor het videoproject afspreken. Hierdoor weet je van te voren precies wat je kunt verwachten en krijg je nooit met onvoorziene kosten te maken.

Fase 1

Preproductie

We helpen je meetbare doelen te bepalen, maken samen met jou een script en bereiden de video shoot voor.

Fase 2

Productie

We komen bij je langs met onze camera’s, verlichting en geluidsapparatuur en we nemen alle video content op.

Fase 3

Postproductie

Met professionele video editing software bewerken we het materiaal en leveren een prachtige video op.

Een instructievideo laten maken

Voorbeeld

Video afspelen over Instructievideo laten maken

Vraag een offerte aan

Ontdek de kracht van video en maak kennis met Northsea Productions - Effective Video Made Easy!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.