Northsea Productions

Producten

Explainer video

Een explainer video laten maken

Waarom?

Kenmerken explainer video

Een explainer video kun je beschouwen als een moderne variant op de aloude elevator pitch voor je product of dienst. De succesvolste explainer video’s zijn beknopt, gefocust en hebben een heel specifiek doel: de waarde van je product in de kortst mogelijke tijd communiceren. De uitleggende stijl van deze vorm van video wordt gebruikt om de aandacht van mensen te trekken. Daarnaast kenmerken explainers zich door een duidelijke call-to-action. Ze worden vaak weergegeven op landingspagina’s, in e-mails en steeds vaker als (korte) advertenties op YouTube.

Je kunt een explainer video het beste maken door te beginnen met het einde voor ogen: wat wil je ermee bereiken? Net zoals bij een elevator pitch moet je je voorstellen dat je naast een potentiële klant staat met ongeveer een tot twee minuten tijd (voordat de liftdeur weer open gaat) om de waarde van je product over te brengen. Gezien deze beperkte tijd moet je direct tot de essentie komen. Wat wil je dat de klant doet wanneer het gesprek eindigt? Moet men zich aanmelden voor de nieuwsbrief? Een account aanmaken? Je website bezoeken? Zorg ervoor dat je eerst een duidelijk einddoel stelt voordat je aan de gang gaat.

Typen explainers

Er zijn veel soorten explainer video’s. Veel typen zijn gebaseerd op getekende animaties. Zoals 2D- of 3D-animaties, motion graphics of whiteboard animaties. Indien je hierin geïnteresseerd bent, verwijzen wij je graag door naar een van onze partners op dit vlak. Onze focus ligt op live-action explainers. Dit type heeft als basis een ‘echt’ personage, dat wil zeggen dat iemand van vlees en bloed in beeld wordt gebracht. Dit kan in een studio zijn of in een kantoorruimte. En het kan met of zonder (green screen) achtergrond. De opname van deze persoon vormt de basis van de explainer. Vervolgens voegen wij in post editing alle logo’s, titels, slides met informatie, afbeeldingen en relevant b-roll in.

Best practices

De best bekeken explainer video’s bevatten een pakkende zin die de doelgroep raakt en een call-to-action (CTA) aan het einde. Daarnaast kan het zinvol zijn om te verwijzen naar andere explainers die je hebt laten maken. Bijvoorbeeld omdat ze deel uitmaken van een serie of gaan over vergelijkbare producten of diensten. We helpen je graag bij het maken van slimme keuzes, zodat je het maximale resultaat uit je explainer video’s haalt. Bij twijfel, of omdat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden en je van tevoren niet precies weet wat het beste aanslaat, kunnen we ook enkele varianten opnemen. Middels A-B testing kan uitgeprobeerd worden welke explainer het meeste effect sorteert. Deze krijgt vervolgens de voorkeur in je marketing campagne. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op voor een inventarisatie.

Een kort en krachtige manier van video marketing

Explainer video optimaliseert de klantreis

Video per fase klantreis

Meerdere doelgroepen voor explainer video

Explainers kun je inzetten in meerdere fasen van de customer journey. Het is heel populair voor het introduceren van nieuwe producten aan een breed publiek. Maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om bestaande klanten te helpen meer waarde uit jouw product of dienst te halen. Daardoor optimaliseer je de klantwaarde en dat levert meer loyaliteit op. De mogelijkheden zijn legio.

Geef je klanten de antwoorden die ze zoeken

Om het gedrag van je klanten te beïnvloeden, moet je een autoriteit zijn die elke vraag, zorg of angst die men heeft kan adresseren. Dit doe je door ouderwetse marketing- en verkoopdraaiboeken opzij te zetten en de rol van leraar te omarmen: door content te creëren die klanten de antwoorden biedt die ze zoeken. Jij hebt alle kennis en kunde op jouw vakgebied. Wij helpen om dit naar buiten te brengen.

“People don't buy the best products. They buy the products they can understand the fastest.”

 

Donald Miller

Een explainer video laten maken

Wat kost het?

Kosten per productiefase

Een professionele explainer video laten maken vergt enige voorbereiding. Een deel hiervan kun je zelf doen. Met onze kennis en ervaring helpen we je graag om de puntjes op de i te zetten en zorgen ervoor dat er niets over het hoofd gezien wordt. Hiervoor rekenen we € 50 per uur. Als output van deze fase (de ‘preproductie’) ontvang je een document met de belangrijkste doelen en uitgangspunten van het project. En een videoscript op basis waarvan de opnames plaats zullen vinden.

Een tweede kostenpost is het produceren van de video content. De belangrijkste variabelen in deze fase (de ‘productie’) zijn het aantal opnamelocaties en de tijd die met de opnames gemoeid is. Een goede voorbereiding zorgt voor een efficiënte workflow. Ons tarief voor videoproductie bedraagt € 340 per dagdeel (van 4 uur). Daarnaast rekenen we nog wat kosten voor het gebruik van onze professionele camera’s, licht- en geluidsapparatuur en wat reiskosten.

De derde en laatste kostenpost betreft de ‘postproductie‘. In deze fase bewerken we het geschoten materiaal met behulp van professionele editing software tot kant en klare video content – gereed om te plaatsen op alle gewenste media platformen (website, nieuwsbrief, sociale media etc). Dit doen we in jouw huisstijl. Gedurende het proces zijn er meerdere momenten waarop je feedback kunt geven. Het editen kost € 50 per uur.

Totale kosten explainervideo

Samenvattend, de totale prijs voor het laten maken van een explainer video bestaat uit drie componenten:

  1. Kosten voor preproductie
  2. Kosten voor productie
  3. Kosten voor postproductie


Ervaring leert dat we meestal meerdere explainer video’s achter elkaar opnemen in één shoot. Daarbij bestelden we gemiddeld twee uur aan preproductie, één dagdeel aan productie en acht uur aan postproductie. Inclusief kosten voor de apparatuur en wat reiskosten komt dit uit op een bedrag van ongeveer € 1.000 ex btw voor het hele project. Afhankelijk van het aantal onderwerpen is dit dus ergens tussen € 100 en € 200 per video.

Meestal spreken we een all-in prijs voor het project af. Hierdoor weet je van te voren precies wat je kunt verwachten en krijg je nooit met onvoorziene kosten te maken.

Fase 1

Preproductie

We helpen je meetbare doelen te bepalen, maken samen met jou een script en bereiden de video shoot voor.

Fase 2

Productie

We komen bij je langs met onze camera’s, verlichting en geluidsapparatuur en we nemen alle video content op.

Fase 3

Postproductie

Met professionele video editing software bewerken we het materiaal en leveren een prachtige video op.

Een explainer video laten maken

Voorbeeld

Video afspelen over Explainer video laten maken

Vraag een offerte aan

Ontdek de kracht van video en maak kennis met Northsea Productions - Effective Video Made Easy!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.